maanantai 25. marraskuuta 2013

P-a-r-i-s-u-h-t-e-e-n r-e-k-i-s-t-e-r-ö-i-n-t-i


Olen miettinyt miksi musta tuntuu että en osaa iloita ja nauttia meidän parisuhteen rekisteröinnistä niin paljon kun ajattelin tekeväni. Olen pohtinut syytä, jutellut asiasta puolison kanssa useasti ja viimeksi eilen ystäväni kanssa. Ja alan pikku hiljaa ymmärtämään miksi näin on.


Vaikka olenkin avoimesti kaapista ulkona, ja kysyttäessä ja välillä ilmankin kerron kyllä avoimesti seurustelevani naisen kanssa. 
Mutta mitä tulee parisuhteen rekisteröintiin, ensinnäkin koko sana on ihan kamala. 

Esimerkiksi huomasin kun kävin viemässä johtajalle lappua, että anon kyseistä päivää palkalliseksi vapaaksi. Siinä pikkaisen jännitti, niin olipa harvinaisen vaikea sanoa tuo parisuhteenrekisteröinti ja siihen vielä johtajan ilme, josta huomasi että se raksutti muutaman sekunnin ennen kuin tajusi mistä on kyse (vaikkakin johtajani tietää parisuhteestani naiseen, mutta sana parisuhteenrekisteröinti ei tainnut olla tuttu)

No mietitäänpä muutama muu kohtaaminen;
-Olen ostamassa mekkoa, myyjä kysyy mihin tarkoitukseen se on tulossa. Suustani tulee Juhliin, tai siis olen menossa naimisiin.. No sitten myyjä jatkaa kysymyksellä, no ihanko häämekkoa etsit, ja tiedätkö jo miten miehesi pukeutuu? Taas saman asian edessä.
Niin siis en ole menossa naimisiin miehen kanssa vaan olisi pitänyt sanoa
 REKISTERÖIMÄSSÄ PARISUHTEEN. 

- Töissä olisi ihana kertoa ihmisille, kahvipöydässä hehkuttaa ihanaa iloa ja onnea. Mutta miten? Taas pitäisi päästää suusta se parisuhteenrekisteröinti, koska kaikki työyhteisössäni (johon kuuluu 20 henkeä) ei tiedä että seurustelen naisen kanssa.  Joten jos puhuisin naimisiinmenosta, olisi puolilla ihmisistä se oletus että miehen kanssa.

- Kävimme ystäväni kanssa syömässä ravintolassa josta olemme varannut pöydän maistraatti päivänä. No sinnekin puhuimme vain juhlista, kyse on juhlista. Ja onhan asia niin, onhan ne juhlat. Mutta kun se sana juhla tuntuu laimealta koska juhlia on vaikka minkälaisia, kuinka moni hääjuhliaan viettävä mainitsee vain sen juhla sanan?
siihen nähden että MÄ OLEN MENOSSA REKISTERÖIMÄÄN PARISUHTEEN, MUSTA TULEE VAIMO. Ja jos olisin menossa naimisiin, olisi ruokailua varattaessa varmaan ilmoitettu että me ollaan tulossa viettämään häitä tai toisin että varataan pöytä hää- seurueelle. Noh pilkun viilausta, mutta tässäkin auttaisi kun olisi kaikilla samat oikeudet ja voisi itsekkin puhua häistä.

Tuntuu että kokoajan joka paikassa ja aina vaan, pitää tulla ulos kaapista.  
Mutta minä päätin, etten enää mieti asiaa. Sanon sen suoraan, takeltelen tai sössötän. Jännitän tai en. Olen valmistautunut selittämään ihmisille jotka ei tiedä mitä parisuhteen rekisteröinti tarkoittaa. Olen valmis. Onhan minusta tulossa alle kuukauden päästä vaimo. 

Tänään kävin ostamassa sukkahousuja Sokoksella ja myyjä tuli mua neuvomaan. Sanoin suoraan. Joulukuussa olen rekisteröimässä parisuhteeni ja tarvitsisin mekkoni kanssa sukkahousut. Myyjä oli aivan ihana. Kyseli mekon väriä ja tarjosi muutaman vaihtoehdon. Se ei pysähtynyt sekunniksikaan miettimään, vaan tarjoutui neuvomaan minua ja jos sukkikset eivät olekaan hyvät, voin tulla mekon kanssa ja sovitetaan yhdessä ja lopuksi onnitteli tulevasta päivästä. 

Teenkö mä tästä ihan liian suuren numeron, mä en tiedä, ehkä.

8 kommenttia:

  1. Teksti oli kuin suoraan minun suustani! Parisuhteenrekisteröinti on aivan kamala sanahirviö ja jo sanana alentaa ihanan asian arvoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Kai sitä pitäisi vaan puhua häistä. Tuo sanahirviö joutaisi roskakoppaan.

      Poista
  2. Meillä ainakin puhutaan kyllä ihan häistä ja naimisiinmenosta, ainoa sana jota ei käytetä on se varsinainen avioliitto. Mielestäni pitäisin itse itseäni eriarvoisena heteropareihin verrattuna, jos en voisi käyttää kyseisiä ilmaisuja. Mielestäni häät on sana joka liityy kahden ihmisen yhteisen elämän ja rakkauden sinetöimiseen, sukupuolesta riippumatta. Tarvittaessa sitten selitän että morsiamia on niissä häissä kuitenkin kaksi, jos asiasta jossain tilanteessa tulee epäselvyyttä tai sekaannuksia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta, avioliitto on se jota "ei saa" käyttäää. Tuo morsian juttu on hyvä. Se ei varmasti jätä epäselväksi kun niin sanoo jos joku kyselee.
      Kiitos paljon kommentista.

      Poista
  3. Mekin ollaan koko ajan puhuttu häistä. Olen samaa mieltä Pepin kanssa siinä, että häät kuvastavat tuon juhlan luonnetta, sukupuolesta riippumatta. Välillä me saatetaan puhua myös naimisissa olemisesta, koska sitä tämä meille on. Parisuhteen rekisteröinti on kyllä melkoinen sanahirviö ja sen käyttö tuntuu jotenkin leimaavalta. Miksi sitä muka pitäisi erotella jokaiselle ulkopuoliselle, onko sitä naimisissa naisen vai miehen kanssa. Mä en tykkää käyttää tuota parisuhteen rekisteröinti -ilmausta missään yhteydessä, ellei ole oikeasti pakko. Käytännössä siis kirjoitan sen ns. virallisiin papereihin, mutta hyvin harvoin käytän muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Leimaava se onkin. Mäkään ei tykkää käyttää tuota sana hirviötä mutta ajattelin yrittää opetella, mutta teidän ihanien kommenttien ansiosta en aijo sitä opetella, me mennään naimisiin ja meillä on häät. Kiitos paljon <3

      Poista
  4. Meilläkin mennään naimisiin ja puhutaan vihkimisestä ja häistä. Parisuhteen rekisteröinti on mustakin alentava ilmaus ja en koe että mun pitäisi kenellekään alleviivata sitä, että mun puoliso on nainen. Kyllä välillä tulee tilanteita joissa pitää korjata vastapuolen käsitystä tai sanoja, että ei mulla ei ole miestä, mutta en sitäkään korosta jos ei tule puheeksi. Haluaisin, että tässä maailmassa päästäisiin vähitellen tilanteeseen, jossa sitä sukupuolta ei tarvitse miettiä, vaan jotenkin oletus olisi jo, että puoliso voi olla kumpi tahansa. Onneksi suomen kielessä ei ole erikseen maskuliinista ja feminiinista hän-pronominia. Säästyy aika monelta korjaukselta :)

    Ja elättelen kyllä muuten toivetta siitä, että meidän häiden ajankohtana koko rekisteröity parisuhde olisi jo historiaa ja voisi ihan virallisestikin puhua vihkimisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisi kyllä ihana ajatus jos vihkiminen olisi meillekkin mahdollista. En niinkään edes välitä kirkollisesta toimituksesta, mutta se että mekin virallisesti olisimme avioliitossa, näin ei tarvitsisi asiaa edes miettiä, miten kertoa ja mitä ilmauksia saa käyttää ja mitä ei.

      Poista